Ogłoszenie

Dear Friends,

It is with a heavy heart that we have decided to retire our beloved Forum Detroit. It has served the Polonia Detroit for over 10 years, and was a source of joy for many. However, after many months of inactivity, the time has come to bid it farewell.

Deepest and warmest thanks to all those who contributed to Forum discussions over the years, either by sharing their thoughts or reading those of others. Your presence and participation served as a building block of this online polish community.

Forum Detroit

#1101 03.20.2014 23:32:36

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Coś z niczego...

Dzisiaj miałem swego rodzaju "czalendż".

Po otrzymaniu zamówienia na "coś pysznego" na obiad, zacząłem przeglądać posiadane zasoby.
Do tej pory najczęściej szukałem receptur na przyrządzenie określonej porcji mięsa, ryby lub czegokolwiek.
Dzisiaj po znalezieniu w zamrażarce kotletów schabowych i cilantro, lub jak kto woli, coriander, czyli chińskiej pietruszki, zaprzęgłem "gugla" do znalezienia recepty na podstawie dwóch słów - pork chops + cilantro.
I co powiecie, szastu-prastu, "gugel" znalazł następującą recepturę;

Pork Chops with Zesty Cilantro Sauce

Ingredients

2 pork loin rib chops,3/4"thick.about 2 lbs.
1/2tsp ground cumin
3/4tsp salt
1/4tsp chipolte chile powder or chile powder
1/4tsp dried thyme
1c packed fresh cilantro leaves
1 clove garlic,peeled
1/4c olive oil
2Tbs lime juice (uzylem cytryny)

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/8E10D6C4_zps492d41a6.jpg


Method

Prepare grill for direct-heat cooking. Sprinkle chops with cumin,1/2tsp salt,chipolte and thyme. Grill pork over direct heat turning once,until thermometer registers 160,about 7 mins a side.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/C1E7FDFC_zps2821c08c.jpg

In food processor, pulse cilantro leaves and garlic till chopped. Add oil,lime juice and remaining 1/4tsp salt; process until smooth. Serve sauce with chops. If desired,garnish with lime wedges and cilantro sprigs.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/78F066A1_zpsc0b5a75d.jpg

Efekt końcowy przeszedł najśmielsze oczekiwania. Sam schabowy "namaszczony" przyprawami był doskonały. Z dodatkiem sosu z cytryny i cilantro po prostu niebo w gębusi.
Jako dodatek podałem rzodkiewkę ze śmietaną i odrobiną soli i pieprzu.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/D41F75A8_zpse8ce3abc.jpg


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1102 03.22.2014 22:06:14

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Sobota, sobota...  smile

Cóż lepszego w sobotnie popołudnie niż "scallops" (przegrzebki po polsku sad) zawinięte w boczusiu smile

Przegrzebałem (smile) zamrażarkę i znalazłem przegrzebki smile

Boczek mam w domu zawsze, tak jak whiski i cygara smile

Kiedyś już robiłem tą potrawę, ale dzisiaj przegrzebki zamarynowałem i zawinąłem w uprzednio upieczony boczek.

Marinated Scallops Wrapped in Bacon

Ingredients

3/4 cup maple syrup
1/4 cup low sodium soy sauce
1    tablespoon Dijon mustard
12  large sea scallops, halved (nie rozpołowiałem i w opakowaniu było 18)
12  slices smoked bacon, halved
24  toothpicks (uzylem jedna na scallop)
2   tablespoons brown sugar

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/EE5C60D6_zpsbed581d7.jpg

Method

Stir together maple syrup, soy sauce, and Dijon mustard in a bowl until smooth. Add the scallops, and toss to coat. Cover bowl with plastic wrap, and marinate at least one hour.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/0B30ED9F_zps5287785b.jpg

Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Line a rimmed baking sheet with a sheet of aluminum foil.
Arrange bacon pieces on baking sheet so they do not overlap. Bake in preheated oven until some of the grease has rendered out of the bacon; the bacon should still be very soft and pliable, about 8 minutes. Remove bacon from the baking sheet and pat with paper towels to remove excess grease. Drain or wipe grease from the baking sheet.
Wrap each scallop piece with a piece of bacon, and secure with a toothpick. Place onto baking sheet. Sprinkle the scallops with brown sugar.
Bake in preheated oven until the scallops are opaque and the bacon is crisp, 10 to 15 minutes, turning once.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B75101CA_zps094f9f9e.jpg

Mniam, mnaim... smile

Potrawa naprawdę smaczna i szybka do przyrządzenia, jeśli nie liczyć czasu marynowania.
Jako przystawkę podałem brzoskwinie z własnego ogrodu, wekowane jesienią.
Dodatek kieliszka "renskiego" do przegrzebek z każdego zrobi bohatera dnia. smile
Na pytanie Mrs. Z., czy coś przeskrobałem, odparłem ze spuszczoną głową - Yurka słuchałem sad


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1103 03.26.2014 21:16:00

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Jeśli kiedykolwiek zadawaliście sobie pytanie:

How To Cook Tender & Juicy Pork Chops in the Oven?

Spieszę z odpowiedzią smile

Ingredients


For the brine (optional): (po naszemu, chyba solanka?)
3 cups cold water, divided
3 tablespoons coarse kosher salt (or 2 1/2 tablespoons table salt)
Optional flavorings: 2 smashed garlic cloves, 1/2 teaspoon black peppercorns, 1 bay leaf (dodałem wszystko z tej listy smile)

For the pork chops:
2 to 4 pork chops — center cut, bone-on, 3/4-inch to 1-inch thick (about 1 pound each)
Olive oil
Salt
Pepper

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B46958FB_zps231fed62.jpg

Method

Brine the pork chops (optional): If you have time, brining the pork for even a brief period adds flavor and ensures juiciness in the finished chop. Bring 1 cup of the water to a boil, add the salt and optional flavorings, and stir to dissolve the salt. Add 2 more cups of cold water to bring the temperature of the brine down to room temperature. Place the pork chops in a shallow dish and pour the brine over top. The brine should cover the chops — if not, add additional water and salt (1 cup water to 1 tablespoon salt) until the chops are submerged. Cover the dish and refrigerate for 30 minutes or up to 4 hours.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/ED3FF01A_zps8b2d5c55.jpg

Heat the oven and skillet: Position a rack in the middle of the oven and preheat to 400°F. Place the skillet in the oven to preheat as well.

Season the pork chops: While the oven heats, prepare the pork chops. Remove the chops from the brine; if you didn't brine, remove the chops from their packaging. Pat dry with paper towels. Rub both sides with olive oil, then sprinkle with salt and pepper. Set the chops aside to warm while the oven finishes heating.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/31D29D0A_zpsadbeae0e.jpg

Remove the skillet from the oven: Using oven mitts, carefully remove the hot skillet from the oven and set it over medium-high heat on the stovetop. Turn on a vent fan or open a window.

Sear the pork chops: Lay the pork chops in the hot skillet. You should hear them immediately begin to sizzle. Sear until the undersides of the chops are seared golden, 3 minutes. The chops may start to smoke a little — that's ok. Turn down the heat if it becomes excessive.

Flip the chops and transfer to the oven: Use tongs to flip the pork chops to the other side. Immediately transfer the skillet to the oven using oven mitts.

Roast the chops until cooked through: Roast until the pork chops are cooked through and register 140°F to 145°F in the thickest part of the meat with an instant-read thermometer. Cooking time will be 6 to 10 minutes depending on the thickness of the chops, how cool they were at the start of cooking, and whether they were brined. Start checking the chops at 6 minutes and continue checking every minute or two until the chops are cooked through.

Rest the chops: Transfer the cooked pork chops to a plate and pour any pan juices over the top (or reserve for making a pan sauce or gravy). Tent loosely with foil and let the chops rest for at least 5 minutes before serving.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/98D4969B_zpsa486fac5.jpg

I co powiecie?
Niebo w gębuli, jako przystawkę, podałem sałatę grecką, domowej roboty.

Po spróbowaniu tej metody pieczenia kotletów schabowych, używam jej także do do steków. Mięso jest pięknie zasmażone na zewnątrz i soczyste wewnątrz. Stopień wypieczenia łatwy do sprawdzenia za pomocą termometru. Lubie swój steak wysmażony na "medium", czyli temperatura w najgrubszym miejscu nie powinna przekraczać 140F.

Pamiętajcie też o przygotowaniu bagietki do wymazania pozostałego sosu z patelni, po upieczeniu steaków. smile

Oczywiście nie obyło się bez wypadków;

Zip-lock jest naczyniem niestabilnym, jeśli jest wypełniony solanką i zostawicie go samemu sobie, większość solanki może się znaleźć na podłodze sad
Pamiętajcie, patelnia była w piekarniku i jest bardzo "ciężka" w "dotyku" sad


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1104 04.07.2014 09:26:42

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Telefon dostałem...
Nie mam "lanczu" sad

Nie żarty, pomyślałem w swojej głowie.
W "try miga" sprawdziłem spiżarkę i znalazłem "czikena" smile

CHICKEN WITH CREAMY GARLIC DRESSING

Ingredients

4 (4 oz) boneless, skinless chicken breasts
1 tsp. olive oil
salt and pepper, to taste

Dressing

1 cup low-fat sour cream (użyłem pełnej śmietany, jako że nie używam niczego co jest "low-fat")
1 tsp. oregano
1/4 tsp. black pepper
1 tbsp. lemon juice
1 tsp. minced garlic
2 cups seasoned bread crumbs
paprika
2 tbsp. 1 % milk (mleka nie miałem, ale znalazłem coś co Mrs. Z. przywiozła z Chicago, RumChata, czyli Caribbean Rum with Real Dairy Cream, białe i smaczne)

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/FB731FC0_zps9c8f783d.jpg

Method

Preheat oven to 350°F.

Lightly coat chicken with olive oil and season with salt & pepper.

In a bowl, mix together the sour cream, oregano, salt, pepper, lemon juice, and garlic. Reserve 1/2 cup for dressing.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/655430C0_zpsdd25e472.jpg

Use the remaining blend to coat chicken. Coat the chicken in sour cream blend, carefully dip in the bread crumbs to coat. Spray a large baking pan with cooking spray (użyłem masła). Put chicken on pan. Sprinkle with paprika.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/933E94DF_zpse471678f.jpg

Bake for 25 minutes, or until chicken is cooked all the way through. Whisk 2 tbsp. milk into reserved sour cream blend to make dressing creamy.

Serve chicken with a dollop of dressing on top of chicken.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/28C7EEFE_zpsa2e6acab.jpg

Szast-prast i voilà! smile

Kurcze zapakowane w "dwojaczki", pepegi na nóżki, cygarko w dłoń i hajdi-ha, do miłej.
No i kto będzie dzisiaj miał "guess who gonna have some shugar tonight", no kto?
Z pewnością ani Yurek, ani Maryusz, dla nich dedykuję;

No sugar tonight lol


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1105 04.11.2014 23:51:17

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

"Knapka" na jutro...

Zanim Mrs. Z. zaległa w komnatce, nie omieszkała zwierzyć się - nie mam nic na lunch jutro. wink

Pierwsza zasada udanego małżeństwa = szczęśliwa żona - najedzona żona smile

W myśl tej zasady wyciągnąłem z zamrażarki dorsza z Alaski i zabrałem się do pichcenia.

Lemon Baked Cod

Ingredients

1 lb cod fish fillet (dorsz)
1/4 cup butter or 1/4 cup margarine, melted (masło - ZAWSZE, margaryna - NIGDY
2 tablespoons lemon juice (użyłem sok z pół cytryny)
1/4 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon salt
1/8 teaspoon white pepper
paprik

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B4696042_zps87376458.jpg

Method

1 If fish fillets are large, cut into serving pieces.

2 Mix butter and lemon juice.

3 In another bowl, mix flour, salt and white pepper.

4 Dip fish into butter mixture; coat fish with flour mixture.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/07092D4E_zpse260b97e.jpg

5 Place fish in ungreased baking dish.

6 Pour remaining butter mixture over fish; sprinkle with paprika.

[http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B54C3ABB_zps17aca7b7.jpg

7 Cook uncovered in 350 degree oven until fish flakes easily with fork, 25-30 minutes. Garnish with parsley sprigs and lemon slices if desired.

Oto gotowy "dwojaczek", super smaczna rybka (próbowałem wink)pięknie ozdobiona cytryną i papryką.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/678B6023_zpsd4c65dbd.jpg


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1106 08.12.2014 11:50:08

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Chirurgia Wackowego serca... wink

Kilka dni wstecz otrzymałem przesyłkę, coś w rodzaju trumny.
W trumience leżał Wacek nie dający znaku życia. sad
Jeśli pamiętacie, kilka tygodni temu Wacek, podczas próbnego lotu w Port Sanilac wybrał "wolność" i poleciał w sobie tylko znanym kierunku. Po jakimś czasie uznał, że z Mamaxem będzie mu lepiej i wrócił.
Niestety, przy lądowaniu, wyrżnął głupim łbem w przybrzeżne skały. Od tego czasu zaniemógł i to dość poważnie.
Stracił władzę w jednym z serc (silniku) i oślepł.

Jak zwykle w takich przypadkach, próbowałem rożnych sposobów reanimacji.
Niestety, nic nie pomagało. sad

Została ostania opcja, ostatnia nadzieja. Zadzwoniłem do Madmaxa aby uzyskać zwolnienie od odpowiedzialności w przypadku niepowdzenia.

Po otrzymaniu odpowiednich dokumentów i zaakceptowaniu ich przez znanego polonijnego prawnika radiowego lol, przystąpiłem do zabiegu.

Pacjent na stole operacyjnym...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/5F35EF50_zps6c832dc0.jpg

Pacjent "wybebeszony"...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/326F68E9_zps0b63e1c5.jpg

Moment po transplantacji...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/E2115773_zps88c12d83.jpg

“Stop CPR, do not touch patient, analysing”
"CLEAR!"
"SRUUUU, BAM!!!"

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/7EACEA31_zps191a2575.jpg

Uurrrrra!
Jeszcze tylko "oczy" naprawić...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/F09C1EB5_zps9a613b54.jpg

Wacek widzi... smile

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/8C9252C1_zps5ff948b5.jpg

Serce bije rytmicznie...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/37486645_zpscf686775.jpg

Nie pozostało nic innego jak tylko uczcić udany zabieg "stakankiem" uczciwie schłodzonej Żubróweczki i małosolnym smile

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/C581B87A_zps81250c89.jpg

Jasny gwint, kto schował Żubrówkę do chłodziarki?!!!?
Gzie się podziały małosolne?!!!?

Dla tych spośród was, którzy są wystarczająco odważni, polecam krótki instruktarz chirurgiczny.


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1107 09.12.2014 21:53:33

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Dawno nie wstawiłem nowego przepisu kulinarnego sad
Ciągle gotuje, ale odrobinę znudziłem się ustawianiem, pozowaniem, itd, itp...
Poza tym, moj "photobucket space" gdzie trzymam zdjęcia powoli się wypełnia do maxa. sad

Dzisiaj nowa forma "doktorowej książki kulinarnej".
Przepis i końcowe zdjęcie, no i może krótki komentarz.

Dzisiaj proponuję:

Parmesan Crusted Tilapia Fillets

Ingredients

1 cup grated Parmesan cheese
2 teaspoons paprika
1 tablespoon chopped fresh parsley
salt and ground black pepper to taste
4 tilapia fillets (użyłem 2 kupione w Trader's Joe)
olive oil
lemon wedges and parsley for garnish (parsley z przydomowego ogródka) 

Method

Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Line a baking sheet with aluminum foil. Mix Parmesan cheese, paprika, and parsley in a shallow dish; season with salt and pepper.
Drizzle tilapia fillets with olive oil and dredge in the Parmesan cheese mixture. Place fillets on the prepared baking sheet.
Bake in preheated oven until the fish flakes easily with a fork, 10 to 12 minutes. Serve with lemon wedges and parsley garnish.

Jako przystawkę przyrządziłem:

Sauteed Cherry Tomatoes with Garlic and Basil

Ingredients

2 tablespoons olive oil, divided
2 pints cherry or grape tomatoes (z przydomowego ogródka) smile
Salt and pepper
2 garlic cloves, minced (z przydomowego ogródka) smile
1 tablespoon minced fresh basil (z przydomowego ogródka) smile

Method

Heat 1 Tb. olive oil in a 12-inch skillet over medium-high flame until it just starts to smoke. Add tomatoes, and season with salt and pepper. Saute, shaking pan frequently, until tomatoes soften and skins just begin to wrinkle, about 2 minutes. Stir in the garlic and continue to shake the pan until garlic is fragrant. Off heat, stir in the basil and remaining 1 Tb. olive oil, then serve.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/828E891E_zpse31195d0.jpg

Przepyszne; słowa "boski" smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1108 11.06.2014 20:30:37

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Jerzy Zięba od ponad 20 lat zajmuje się naturoterapią, szczególnie w odniesieniu do naturalnych metod leczenia i zapobiegania chorobom przewlekłym nowotworom. Książka "Ukryte Terapie" powstała po wielu latach analiz badań medycznych czy innych publikacji, które nawet w środowisku medycznych są zupełnie nieznane.
Autor publikuje artykuły w prasie, jak też prowadzi wykłady dotyczące prostych i skutecznych metody leczenia i zapobiegania chorobom bez stosowania środków sztucznie syntetyzowanych. Jest dyplomowanym hipnoterapeutą klinicznym w Australii i USA. Jest też tłumaczem książki "Cholesterol - naukowe kłamstwo", której autorem jest dr. Uffe Ravnskov.







Jeśli jesteście zainteresowani tematem poruszanym powyżej na youtube są dalsze części, aż do siódemki.


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1109 11.25.2014 22:26:15

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/angryturkey_zpsf83835e8.jpg

HAPPY THANKSGIVING!!!

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/pilgrimhat_zpsa163fd2a.gif


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1110 12.14.2014 18:36:25

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/ScreenShot2014-12-14at120927AM_zps3154f885.png

Elvis Presley & Martina McBride = Blue Christmas smile

Music video by Elvis Presley & Martina McBride performing Blue Christmas. This is modern technology at it’s finest as someone has done a GREAT job of editing and putting these two singers together for this all time great song. If you are a fan of Elvis you might enjoy Elvis and Celine Dion and King Creole.


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1111 12.14.2014 18:38:31

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

The Flip Side: Christmas wink


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1112 12.21.2014 00:45:14

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/ScreenShot2014-12-14at120927AM_zps56c53cb9.png


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1113 12.28.2014 13:33:41

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

The Dangers Of Sitting

Most people wouldn’t consider sitting to be dangerous but if you are sitting too much then you could be putting your health in a poorer condition. The human body wasn’t designed for prolonged periods of sitting but that is exactly what advances in technology have allowed us to do as. The answer to how to avoid the negative health effects of sitting too much is simple, you have to get up and move more and move often. For some easy tips on how to stop sitting so much watch 9 Easy Ways to Get Moving.


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1114 12.31.2014 20:23:25

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Happy New Year!

Auld Lang Syne performed live by Sissel as part of a Happy New Year video greeting card. This New Years video features some beautiful scenery and of course a wonderful rendition of a timeless song. 2014 was a great year for me and my family and I hope 2015 is as well. May each New Year be better than the last for you!

Zacznij słuchać tego dokładnie minute i dziesięć sekund przed Nowym Rokiem.
Podkręć głośniki do maksa. smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1115 01.12.2015 21:27:35

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/DSCN2814_zps7a0881af.jpg

Mam "swój pawn shop" w Junction City, Kansas wink


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1116 02.25.2015 08:58:39

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Screen%20Shot%202015-02-25%20at%209.38.44%20AM_zpsnxhnompg.png


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1117 02.25.2015 19:56:48

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

A wy chuderlaki co?
Nie jecie? wink
Ostatnio mam trochę przygód, które przyhamowały wybryki kulinarne.
Ale, jak mawiał stary Maciąg, co się odwlecze to nie...
Itd, itp...

Hungarian Goulash

Ingredients

2 lbs. beef stew meat, cut into 1-inch cubes
1 large onion, sliced
1 clove garlic, minced (to musi być jakiś "dżoke", nigdy nie zaczynam zabawy z czosnkiem poniżej 4-5 ząbków smile )
1/2 cup catsup
2 tbs. Worcestershire sauce
1 tbs. brown sugar
2 tsp. salt
2 tsp. paprika
1/2 tsp. dry mustard
1 cup water (użyłem chicken broth)
1/4 cup lour

Method

Place meat in slow-cooking pot, cover with sliced onion. Combine garlic, catsup, Worcestershire sauce, sugar, salt, paprika and mustard. Stir in water (broth). Pour over meat.
Cover and cook on low for 9 to 10 hours.
Turn control to high. Dissolve flour in small amount of cold water; stir into meat mixture.
Cook on high 10 to 15 minutes or until slightly thickened.
Serve goulash over noodles or rice.
Makes 5 to 6 servings.

Zamiast ryżu przygotowałem organiczną Quinolę
Jako przystawkę podałem Mild Banana Peppers.
Do tego odrobina reńskiego i voila, nie wstyd zapytać żonki - whos your daddy wink

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/IMG_7211_zpsse0fr65b.jpg

Spróbujcie, bo pyszne smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1118 02.25.2015 21:39:45

Look761
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.27.2008
Posty: 2856

Re: Witam...

OOO Zoomboy powróciłeś z wojaży smile
Trzeba teraz nadrobić zaległości smile
Ja nie kucharzę na szczęście ale może przekażę żonie to coś z tym zrobi .
Pozdrawiam smile


"Czy świat bardzo się zmieni , gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy , wkurwieni"
                                                                                                               
                                                                                                       Jonasz Kofta

Offline

#1119 02.26.2015 11:39:49

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

http://www.sherv.net/cm/emoticons/hello/says-hi-smiley-emoticon.gif

Look761, powinieneś spróbować.
Tak w Polsce i przez wiele lat w USA wiedziałem o kuchni tylko tyle, że stamtąd pochodzi jedzenie i jest tam ciepło smile
Nawet już nie pamiętam jak to się stało, ale kiedyś spróbowałem i od tamtego momentu jestem "Kiczen Król".
Oczywiście nie jestem prawdziwym "szefem", który potrafi przygotować smaczną potrawę z posiadanych produktów, ale potrafię bezbłędnie skopiować każdą receptę znalezioną na Internecie lub z jednej z wielu książek kucharskich, które Mrs. Z. dostarcza mi jak "no-tomoroł".
Po zatem ileż przyjemności w zakupach, ile nowych nazw poznaję, ile przypraw o których istnieniu nigdy bym nie wiedział.
No i nie zapomnij o deserze po obiedzie wink


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1120 02.27.2015 14:44:16

Look761
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.27.2008
Posty: 2856

Re: Witam...

Zoomboy
I podpadłem u Żony pokazałem co napisałeś o swoich umiejętnościach kuchennych i powiedziała jak "Zoomboy mógł się nauczyć to Ty też". Odpowiedziałem tylko Zoomboy był młodszy jak się uczył smile


"Czy świat bardzo się zmieni , gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy , wkurwieni"
                                                                                                               
                                                                                                       Jonasz Kofta

Offline

#1121 03.10.2015 06:29:34

Mrs. Z.
Niemowa
Zarejestrowany: 02.17.2011
Posty: 22

Re: Witam...

Kochani Przyjaciele,

W miniona niedziele odszedl na zawsze moj najlepszy przyjaciel, milosc mojego zycia... Zoomboy.
Mielismy wspaniale, burzliwe, pelne przygod zycie, a odszedl tak cicho, spokojnie w objeciach moich ramion.
To Forum bylo jego polem walki o dobro, sprawiedliwosc i honor. To cechy ktore reprezentowal.

http://www.desmondfuneralhome.com/obitu … /_/1489140

Offline

#1122 03.10.2015 12:50:08

nowy
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 11.05.2009
Posty: 3860

Re: Witam...

Żegnaj Przyjacielu

Pusta jest ławka na przystanku życia
Każdy przysiada tu tylko na chwilę
Czekając, rozmyśla na temat sensu bycia
Może mnie kiedyś ktoś tam wspomni mile
Ściskając w ręku bilet w jedna stronę
Wsiada za szybko nie patrząc za siebie
Zostawia bagaże po drodze zgromadzone
Żegnaj przyjacielu, niezapomnimy Ciebie
A gdy Dysponent czasu cofnie zegar losu
Na ławce szczęścia razem przysiądziemy
Ci co kochają nie zapomną głosu
O nic zamartwiać się też nie będziemy
Nikt też nie powie, w sercu smutek czuje.
Nic się nie zdarzy, nic nas nie zaskoczy
Tam gdzie Twój żagiel biało połyskuje
Tam gdzie czekają ukochane oczy.




Śmierć ukochanej osoby to jeden z najbardziej druzgocących ciosów. Czasem ta strata wydaje się nie do zniesienia a rozmowa o śmierci niemal każdego wprawia w zakłopotanie niezależnie od tego, jaką kulturę lub religię reprezentuje.
Nawet najoględniejsze słowa nie ukoją rozpaczy po stracie bliskiej osoby. Pod wpływem silnego szoku niekiedy trudno nawet uwierzyć w czyjąś śmierć.
A gdy śmierć zabiera kogoś ukochanego, nieraz nie sposób się z tym pogodzić.
Rodzinie Zbyszka składam serdeczne wyrazy współczucia.

Żegnaj przyjacielu, niezapomnimy Ciebie


"Kto za młodu nie był buntownikiem, ten na starość będzie świnią"
                                                                            J.Piłsudski

Offline

#1123 03.10.2015 13:44:02

JCP
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.13.2009
Posty: 3520

Re: Witam...

Nowy, piekne!

Plyn kochany Zoomboy-ku po morzu blekitnym na swojej Pleiades. A nam tutaj juz bardzo, bardzo Ciebie brak!

Offline

#1124 03.10.2015 13:56:48

ak
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 03.01.2007
Posty: 3134
Serwis

Re: Witam...

„Można odejść na zawsze, by stale być blisko”


"Friends are flowers in the garden of life"

Offline

#1125 03.10.2015 14:03:00

JCP
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.13.2009
Posty: 3520

Re: Witam...

Wspomnienie. Czesc I:

Zbyszka poznalam przez Forum. Byl rok 2009 i kilka miesiecy wczesniej zostalam zwolniona z dlugoletniej pracy w polonijnej unii kredytowej. Postanowilam to uczcic majac po raz pierwszy mozliwosc dluzszego podrozowania i dlugich wakacji. Wybralam sie do Australii i tam pokazalam mojemu bratu jak Polonia w Detroit komentuje rozne wydarzenia na Forum. Przez przypadek weszlismy na watek "Klinika" i "Humor i Satyra", a tam bylo mnostwo wpisow autorstwa Zoomboy-a. Ocenilismy momentalnie, ze facet ma talent. Odtad czesto po dawce australijskich przygod i zeglowaniu po Oceanie Indyjskim, przy piwku lub lampce wina, zasmiewalismy sie tekstami, ktore w wyjatkowy, satyryczny, wlasciwy tylko sobie-zamieszczal Zoomboy.
cdn

Offline

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
wygląd forum i administracja techniczna Bartłomiej Kozielski
kontakt z właścicielem i administratorem strony forumdetroit@gmail.com