Ogłoszenie

Dear Friends,

It is with a heavy heart that we have decided to retire our beloved Forum Detroit. It has served the Polonia Detroit for over 10 years, and was a source of joy for many. However, after many months of inactivity, the time has come to bid it farewell.

Deepest and warmest thanks to all those who contributed to Forum discussions over the years, either by sharing their thoughts or reading those of others. Your presence and participation served as a building block of this online polish community.

Forum Detroit

#1076 01.16.2014 21:03:31

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Nie wiem jak tutaj "rytuał" wygląda.
Z Polski, wychowując się w małym miasteczku pamiętam ubój wieprzków tradycyjną metodą, za pomocą obucha siekiery i sprawnie wbitego noża. Dzisiaj ta metoda pewnie przetrwała na wsiach, ale pewnie jest uważana za barbarzyńską.
Świniobicie było zawsze celebrowane przez cały "nejborhood" gorzałeczką i smażeniem świeżego mięska na patelni.
To były czasy smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1077 01.20.2014 01:06:55

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Kilka dni temu, z okazji wizyty córusi z Chicago, postanowiłem zrobić schabowe.
Przez chwile dywagowałem nad tradycyjnymi schabowymi w jajku i bułce, ale duma kucharska szybciutko wzięła górę.
Będąc "kucharzem forumowym" podniosłem własnoręcznie poprzeczkę.
Zacząłem szperać na "necie" aby odrzucić jedna recepturę za drugą z powodu braku potrzebnych składników.
Aż natrafiłem na:

Cola Pork Chops

Wszystko co potrzebne miałem w domu, wliczając cole, której staram się nie pic, a jeśli już to meksykańską, słodzoną cukrem a nie jak w USA "high fructose corn syrup". Cole tą można kupić w niektórych sklepach, albo w Cosco, poznacie ją po białej papierowej naklejce. Jedyną wadą jest to, że butelek tych nie przyjmują w skupach.
Pamiętacie jeszcze "skup butelek"?

INGREDIENTS

1 cup ketchup
1 cup coca cola or cola-flavored carbonated beverage
2 tablespoons brown sugar
4 pork chops
salt and pepper to taste

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/FACE1227_zps222575ff.jpg

METHOD

1.    Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).

(z własnej inicjatywy delikatnie otaczałem schabowe w mące i przybrązowiłem je na patelni)

        http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B6685FE7_zpsb952a6ee.jpg
        http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/FC59A00D_zpsb3effa0b.jpg

2.    Mix together the ketchup, cola and brown sugar.

3.    Place pork chops into a baking pan and pour cola mixture over, coating well. Sprinkle with salt and pepper.

        http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/28B68277_zps84e4b198.jpg

4.    Bake for about one hour depending on the thickness of the pork chop.

       http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/7F7F9003_zps4b158bd3.jpg

Rezultat, palce lizać i słowa córki...

Tato, na takie jedzenie każdego dnia z Chicago mogę przyjechać. smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1078 01.25.2014 12:47:30

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Pamiętam (jeszcze) z PRL-u filmik dokumentalny puszczony w telewizji, tej prawdziwej a nie half-ass, którą mamy tutaj lol
Film ten miał za zadanie przedstawić i napiętnować meneli żyjących na warszawskiej Pradze. Reporterka w towarzystwie dzielnicowego wchodzi do jakiejś ciemnej nory, w której w rogu na pryczy leży manel, przykryty chałatami. Reporterka po zadaniu kilku durnych pytan mających wprawić manela w zażenowanie probuje go jeszcze bardziej zagiac.

- co tu tak zimno, zapytuje
- zima k..wa to i zimno, odpowiedział manel nie wychylając nosa spod chałatu.

Skoro zima to nic lepszego niż CHILI!
A jeśli czili, to koniecznie Three Amigos Chili with Beans.
Poprzednio wkleiłem (chyba?) recepturę na chili gotowane przez studentów na kampusie Uniwersytetu Chicago, nazwane chili all the way, ale wydaje mi się, że Three Amigos Chili jest smaczniejsze.
Ugotujcie i zaświadczcie smile

Poniższą recepturę znalazłem w magazynie, który otrzymuję regularnie od Penzeys Spices

Ingredients

2-3 lbs. ground beef (lepszej jakości mięso daje smaczniejszą i zdrowszą potrawę smile)
1 large sweet onion, chopped
1-2 TB. minced fresh garlic (or 1-2 TB. PENZEYS MINCED GARLIC soaked in 2 TB. water for 10 minutes) (użyłem czosnek wyhodowany w przydomowym ogródku smile)
1-2    tsp. salt, to taste
1/2-1    tsp. PENZEYS FRESHLY GROUND PEPPER, to taste (kazdy swiezy pieprz jest dobry smile)
1 15-oz. can light red kidney beans, drained
1 15-oz. can dark red kidney beans, drained
2 15-oz. cans black beans, drained
1 6-oz. can tomato paste
1 28-oz. can tomato sauce
1 15-oz. can diced tomatoes
1 15-oz. can pumpkin purée
2 TB. prepared mustard
1/4 Cup ketchup
2 TB. Worcestershire sauce
dash hot sauce
1/2 Cup (yes, cup) CHILI 3000 (you may use less, but it really does taste great with the full 1/2 Cup)
2 tsp. PENZEYS CINNAMON (każdy cynamon jest dobry smile)
1 12-oz. bottle beer (użyłem Pabst Blue Ribbon)

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/BD1B88CA_zps8aa5d5cc.jpg

Method

In a large skillet, brown the ground beef, onion, garlic, salt and PEPPER until nicely browned.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/69585EAC_zps0ae69613.jpg
http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/E5C2FB6E_zps45e42266.jpg

Drain well and place in a slow cooker or soup kettle with lid. Add the remaining ingredients and stir to combine. Cook on low for at least 4 hours. The flavor will only improve with extra time. If you are cooking on the stovetop, keep the heat low and stir every half hour or so.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/9FB57962_zps17ea3abc.jpg

Drobno posiekana cebulka i śmietana dodana do miseczki chili może tylko dodać smaku smile

Aby "zabić" czas podczas gotowania proponuję obejrzenie

Miseczka chili, pifko i jestem gotów rzucić się do odśnieżania smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1079 01.26.2014 18:13:45

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/38440D72_zps51a70ef1.jpg

Po takiej miseczce chili, odśnieżam w podkoszulku smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1080 01.26.2014 19:48:29

JCP
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.13.2009
Posty: 3520

Re: Witam...

A ja znowu zrobilam banana bread. Pycha.

Offline

#1081 01.29.2014 19:56:33

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

A ja zrobiłem zrobiłem kurczaka smile

Lemon Roast Chicken

Wybrałem ten przepis bazując na posiadanych przyprawach. Co prawda rozmaryn, który znalazłem w lodówce był lekko "przechodzony", ale niemiła perspektywa wyjścia na ziąb, pozwoliła mi przymrużyć oko na wiek rozmarynu. smile

Ingredients

1    whole Chicken, Rinsed And Patted Dry (organic bird from the farmer near Port Sanilac is "debeściak" smile)
3/4 cups Butter, Softened
3    whole Lemons (make 4 smile)
4    sprigs Rosemary
Salt And Pepper, to taste

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B6C56ED6_zps42c3ca6f.jpg

Method

Preheat oven to 400 degrees (convection bake. If you're using a standard oven, you can do 425.)
Zest two of the lemons. Strip the leaves off of one of the rosemary sprigs and chop it up finely.
In a bowl, combine softened butter, lemon zest, rosemary, and salt and pepper to taste.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/EA385D8E_zps86fe6536.jpg

Line a baking sheet with heavy duty aluminum foil and lay the patted-dry chicken on the foil, breast side up.
Use your fingers to smear the butter mixture all over the chicken, under the skin, and inside the cavity. Cut the lemons in half and squeeze the juice of one lemon all over the chicken. Place the six lemon halves (if they'll fit!) and the three remaining rosemary leaves into the cavity of the bird.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/4C2C0E2E_zpsed041024.jpg

Place the chicken into the oven and roast it for 1 hour, 15 minutes or until done. Skin should be deep golden brown and juices should be sizzling.

Carve/cut up to your heart's content and dig in!

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/EACB7CF6_zps16f55655.jpg

Mniam, mniam, pieczony kurczaczek, niewiele  smaczniejszych rzeczy na tym świecie.


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1082 02.05.2014 14:13:12

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Wczoraj, szperając w zamrażarce natknąłem się niespodzianie na pięknie zamrożoną buteleczkę Żubrówki, czyli bak-bison-gras-wodka, wódeczki znanej setkom (jeśli nie tysiącom) uczestników "balu emeryta". smile
Tak, tak, mam na myśli słynną nalewkę naszego speca ot dezinformacji lol

Po chwili zastanowienia doszedłem do jedynej logicznej konkluzji, że Żubróweczka najlepsza z wieprzowinką, szczególnie taką organiczną z około-Port-Sanilacowej, zaprzyjaźnionej farmy smile

Już po chwili szukałem na Internecie przepisu na smoked ham steake...

Wybrałem:

Country Ham Steak With Glazed Apples

Przepis bardzo prosty, ale chwalony przez zaawansowanych kucharzy*, którzy próbowali tej receptury.

Ingredients

3 tbsp. butter
1/4 c. firmly packed brown sugar
2 tbsp. country-style Dijon mustard
2 c. (2 med.) cored, sliced 1/8 inch tart apples
1 lb. (1/2 inch thick) ham steak (we opakowaniu były dwa steaki, wiec będę musiał wymyślić coś jeszcze)

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/5FA16D2E_zps9b6a578a.jpg

Method

In skillet melt butter until sizzling; stir in brown sugar and mustard. Add apples. Cook over medium heat, stirring occasionally, until apples are crispy tender (5 to 7 minutes).

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/07285136_zps6bba4e8a.jpg

Place ham steak in same skillet, arranging apples on ham steak. Cover; continue cooking until ham steak is heated through (5 to 7 minutes).

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/47957F2D_zps4e4bd503.jpg

Danie tak smaczne, ze moja Mrs. Z. wychyliła aż dwa "hapluczki". smile

*

Jessica (Colorado) says:
Amazing! As a very experienced cook, I was very leery of doing such a very simple recipe. Its simple, with very few ingredients, it couldn't possibly be good, right? WRONG! So good.. Soooo good. I impressed the inlaws with this. The preschooler yells "Oh my favorite!" when he sees it on his plate. The mustard sounds fishy, but really makes the dish. I used a super spicy deli version and a little extra butter. Amazing dish, can't praise it enough


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1083 02.09.2014 09:52:12

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Lokalni "usłużni idioci" wpędzili mnie w przygnębienie sad
Kiedy nasza Polonia otrząśnie się i wyruguje błaznów ze swej społeczności???

Cóż, na odpędzenie przygnębienia najlepiej wpływa biesiada, czyli mistrzowskie połączenia towarzystwa*, jadła** i napitku*** smile

Rack of Lamb with Argentinian Chimichurri

Ingredients

Racks of Lava Lake Lamb
Kosher salt, black pepper, rosemary-olive oil
1 cup Italian parsley
4 cloves coarsely chopped garlic
1 teaspoon Kosher salt
½ teaspoon red chili flakes
½ teaspoon black pepper
2 tablespoons fresh oregano, chopped
2 tablespoons shallot, chopped
¾ cup good quality olive oil
3 tablespoons sherry vinegar or red wine vinegar
3 tablespoons fresh lemon juice

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/890D3F8A_zpsdfcc1c29.jpg

Method

Rack of lamb

Preheat oven to 450 degrees. Rub lamb with kosher salt, black pepper, and rosemary-infused olive oil.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/9E9CB27D_zps80acd981.jpg
http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/9C1FDCDF_zps27cadc12.jpg

In a sauté pan, quickly sear the racks on both sides,

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/5439CCAA_zpsf6d2b1dc.jpg

then place in preheated oven, fat cap up, for 17 minutes. Check for doneness (if using a meat thermometer, 120 degrees indicates rare to medium rare). Remove lamb from oven and cool completely before carving into single bone chops.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/58E96828_zps566ee3c3.jpg

Chimichurri Sauce

Combine all ingredients, except the oil, in a food processor, pulsing four or five times. Add the olive oil while the machine is running, over a period of five seconds. Stop the machine, and taste the chimichurri for acidity. If the flavor is too sharp, add a bit more oil. If the flavor is too mild, add a bit more vinegar or lemon juice.

Serve over the lamb, or as a condiment on the side. The color of this Argentinean sauce will fade over a few days, but the flavor only improves.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/F72C58EF_zps8f1231a4.jpg

Komentarz do powyższego dania jest zbędny.
Spróbujcie!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*     Mrs. Z. smile (no url link yet)
**   Rack of Lamb
*** Bogle Cabarnet Sauvignon


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1084 02.15.2014 22:21:35

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Hokej Chrobaki, zmęczony idiotyzmami miejscowych mącicieli jadę odpocząć tam gdzie ciepłe wiatry wieją i gdzie pogoda zastąpi mi (i Mrs. Z. smile) ubranie.
Wracam za tydzień, kluczyki zostawiam w "stacyjce" smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1085 03.02.2014 11:59:59

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Co Madmax "misnął", czyli historia Chicken with Lime and Mango Salsa...

Większość przypraw kuchennych kupuje w sklepie Penzeys Spices, który mieści się wygodnie blisko pracy.
Przyznam szczerze, ze bladego pojęcia nie miałem o istnieniu tak wielkiej liczby różnorodnych przypraw, dopiero kiedy zacząłem pitrasić, oczy mi się otworzyły.
Czy wiedzieliście, że saffron jest najdroższą przyprawą znaną człowiekowi od tysięcy lat?

Wracając do Penzeys Spices, kiedy kupujesz w ich sklepie masz opcje rejestrowania się i otrzymywania katalogu, w którym zawsze są interesujące przepisy.
W ostatnim katalogu moją uwagę (po powrocie z "wyprawy po słonce" smile) pod przepisem na Chicken with Lime and Mango Salsa moją uwagę zwrócił opis tej receptury;

This great dish tastes like a tropical vacation

Czy potrzebujecie większej zachęty???

I tak w stylu "anoncera" z lokalnej "telewizji", gromkim głosem(pismem?) przedstawiam;

"Lejdis & Dżentelmen", let me present to you famous recipe:

Chicken with Lime and Mango salsa over Green Rice Bed


Ingredients

Green Rice

4    oz. bulk spinach (about 2 Cups)
1/2 Cup fresh chopped cilantro
1    garlic clove
1    fresh hot chili pepper, stem removed
3/4 Cup vegetable oil (użyłem oleju z oliwek)
2    Cups of water
1    tsp. salt (sea salt)
3/4 Cup crn kernels
1    Cup thinly sliced spinach

Salsa

2    Cups diced fresh mango (2 medium-large mangoes)
1/4 Cup chopped fresh parsley
1/4 Cup chopped red onion
1    tsp. lime juice
1    tsp. vegetable oil (olej z oliwek smile)
1/4 tsp. salt (or more to taste)
1/4 tsp. Cumin Seeds (optional)

Chicken

2    lbs. boneless, skinless chicken breasts
1/4 tsp. salt (or more)
1/4 tsp. freshly grounded black pepper (or more to taste)
1-2 tbs. oil (divided)
2    tsp. fresh minced garlic (wiecej = lepiej smile)
1/4 Cup chopped fresh parsley
4    tbs. lime juice
2    plantains, peeled and sliced (tutaj musiałem "zaczitowac", jako że nie znalazłem plantains, być może są "out of season", użyłem zielonych bananów)

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/E86B69A2_zps746a86b2.jpg

Method

Salsa

For the salsa, in a small bowl combine the mango, parsley, onion, lime juice, 1 oil, salt and CUMIN (if using). Set aside.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/766F6668_zpsc39b9051.jpg

Green Rice

In a blender, combine the spinach, cilantro, GARLIC and chili pepper. Blend until smooth. Set aside.
(miałem mały problem, moje "greens" nie chciały przybrać konsystencji papki, dopiero kiedy dodałem odrobinę wody, uzyskałem pożądaną konsystencję)

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/4127490C_zps3e20752b.jpg

In a medium skillet over medium heat, heat the oil. Add the rice and cook, stirring constantly, until lightly golden, about 5 minutes. Add the vegetable mix, water, salt and corn and bring to a boil. Cook for 5 minutes. Lower the heat and simmer, covered, until the liquid is absorbed, about 15 minutes. Add the cut spinach before serving.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/E6CB7BFF_zps4a13d3b9.jpghttp://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/C414D81D_zps7f509c17.jpg

Jak widzicie, ugotowanym ryżem mogę wyżywić małą armię. Ciągle wprawia mnie w podziw jak szybko i jak dużo ryż "puchnie" smile

Chicken

Cut the chicken breasts into thirds and season with salt and PEPPER. In a skillet, heat 1 TB. oil over medium-high heat. Add the chicken and cook for about 3-4 minutes per side. Add the GARLIC, parsley and lime juice. Cook for 1 minute, stirring.

While the chicken cooks, heat a medium skillet over medium heat and add enough canola oil to thinly coat the skillet. Place the plantain slices in the pan and cook for 2 minutes per side. Remove from the pan and place on a paper towel-lined plate. Keep warm until the chicken is done. Top the chicken with the mango salsa and plantain slices and serve.


Rezultat przeszedł wszelkie oczekiwania (smakowe), co prawda Mrs. Z. nie pozwalała zacząć biesiady i nalegała aby czekać na Madmaxa, który wprawdzie za zaproszenie podziękował, aczkolwiek nie potwierdził ani tez nie wykluczył swego uczestnictwa. wink

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B48FC15B_zps63f36ede.jpg


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1086 03.02.2014 14:44:25

madmax
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 03.09.2007
Posty: 4409

Re: Witam...

za drobna oplata chetnie pozmywam smile
wyglada super .


"Największą chlubą nie jest to, aby nigdy się nie potknąć, ale to, aby po każdym upadku dźwignąć się i stanąć na nogi."

Offline

#1087 03.02.2014 20:05:18

nowy
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 11.05.2009
Posty: 3860

Re: Witam...

madmax napisał:

za drobna oplata chetnie pozmywam smile
wyglada super .

Max nie skorzystałeś z zaproszenia a teraz silisz się na humor?

Żałuj chłopie! Wygląda apetycznie i zdrowo a gospodarz zadbał też o bezalkoholowe napoje smile


"Kto za młodu nie był buntownikiem, ten na starość będzie świnią"
                                                                            J.Piłsudski

Offline

#1088 03.07.2014 23:01:59

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Best lunch ever...

Niedawno, jak ten jeleń w świetle reflektora, zostałem zaskoczony chytrym pytaniem Mrs. Z., a co mamy jutro na lunch...
Była po godzinie 11 w nocy...
Odpowiedz - ugotuje ci fasoli - nie wywołała entuzjazmu.
Chłodny wzrok wydawał się mówić - "kucharz forumowy i tylko tyle potrafisz"? sad

Żono moja, serce moje, idź lulu, coś wymyślę smile

I tak pod presją, postanowiłem białogłowę zaskoczyć;

Jamaican Ham Steak

A sweet and distinctly Caribbean way to bake ham steak, so bring on the rum! smile smile smile

Ingredients

2 ham steaks, 1” thick, cooked
24 whole cloves
2 cups sliced red delicious apples
½ cup dark Jamaican rum
water
1 tsp mustard powder
¼ cup brown sugar
3 tbsp honey
3 tbsp dark Jamaican rum

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/01FD4DB1_zps064a54d4.jpg

Method

Preheat oven to 375F.
Insert cloves around the edges of the steaks. Place in a shallow baking dish.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/E44274EA_zps63ea0fb0.jpg

Pile apple slices on each steak.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/1323D2BE_zps65596948.jpg

Add the ½ cup rum, plus enough water to come halfway up ham.
Cover and bake 50 minutes
Reserve 1/3 cup cooking juices, drain remainder from dish.
Mix reserved juice with mustard, brown sugar, honey and remaining rum.
Pour mixture over apples and ham.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/E430C8B9_zpse3cf3441.jpg

Bake uncovered 15 minutes. Let stand 5 minutes before serving.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/FDBA5476_zps2eea3338.jpg

No i co powiecie?
Ale smaczną "fasolę" przyrządziłeś, otrzymałem SMS następnego przedpołudnia.


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1089 03.09.2014 10:42:31

malgosia80
Rozgadany
Zarejestrowany: 08.17.2011
Posty: 246

Re: Witam...

Zoomboy, jakis nowy pomysl na piers z kurczka? Gotuje za twoim przykladem i jeszcze sie nigdy nie zawiodlam smile Dzieki !!!

Offline

#1090 03.09.2014 11:40:17

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Dzięki smile
Może w przyszłym tygodniu zrobię coś z "piersiami" smile
Do tego słowa mam od wieku pacholęcego szczególny sentyment smile

W międzyczasie proponuję przystawkę, którą można tez mieć za "mejndisz".

Roasted Cauliflower

Ingredients

8 cups of cauliflower florets
3 tbsp. Country Crock Spread, melted (użyłem popularnego w mojej kuchni Clarified  Butter Ghee
3 tbsp. lemon juice
2 cloves garlic, chopped (użyłem więcej smile)
1 pinch ground black pepper
2 tbsp. grated Parmesan cheese

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/43EA0CE1_zps406497ec.jpg

method

Preheat oven to 400F.
Arrange cauliflower, spread, lemon juice, garlic and pepper in 13x9-inch baking dish, toss to coat.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/F8EAA057_zps1353059e.jpg

Roast 45 minutes or until cauliflower is golden and tender. Sprinkle with cheese.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/B8F76874_zpsbff6af58.jpg

Przepyszne!


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1091 03.09.2014 13:15:37

nowy
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 11.05.2009
Posty: 3860

Re: Witam...

Zoomboy popracuj nad zdjęciami i Książka Kucharska gotowa do wydania. smile


"Kto za młodu nie był buntownikiem, ten na starość będzie świnią"
                                                                            J.Piłsudski

Offline

#1092 03.09.2014 15:13:43

Look761
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.27.2008
Posty: 2856

Re: Witam...

Nowy
Tez tak myślę. Zoomboy do roboty smile smile smile


"Czy świat bardzo się zmieni , gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy , wkurwieni"
                                                                                                               
                                                                                                       Jonasz Kofta

Offline

#1093 03.09.2014 17:52:37

JCP
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.13.2009
Posty: 3520

Re: Witam...

Jestem tego samego zdania. Wiekszosc przepisow wyprobowalam. Mniam, mniam. Zamawiam egzemplarz z autografem autora.

Offline

#1094 03.09.2014 18:27:11

nowy
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 11.05.2009
Posty: 3860

Re: Witam...

Ja mam niezłe doświadczenia z przepisem na chleb i kilka innych szczególnie mięsnych smile dań.


"Kto za młodu nie był buntownikiem, ten na starość będzie świnią"
                                                                            J.Piłsudski

Offline

#1095 03.09.2014 18:52:11

JCP
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.13.2009
Posty: 3520

Re: Witam...

Losos byl tez znakomity.I kilka przepisow na kurczaka. Chleb "bananowy", a ostatnio-zielony ryz i mango salsa -pysznosci. Ja drukuje i dodaje do mojej ksiazki kucharskiej. Oczywiscie z adnotacja-Zoomboy.

Offline

#1096 03.09.2014 21:08:52

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Dzięki, głodomorki wy moje.
Ciesze się, że mogę się przydać.
Zdjęcia robię wysłużonym iPhonem, myślę że powinienem sobie sprawić porządną kamerę i statyw, jak "telewizja" smile

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/0A364B4E_zpse2b83e05.jpg

Łupy przywiezione przez Mrs. Z. z Chicago smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1097 03.09.2014 21:45:40

JCP
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.13.2009
Posty: 3520

Re: Witam...

Niezla bateria. Jak smakuja nalewki?

Offline

#1098 03.11.2014 15:24:17

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Nalewka jest "cienka" sad   
Dobrze, że mam spirytus aby ją wzmocnić smile

Advokat za to jest pyszny, tak gęsty że widelcem jeść można.
Jeden z niewielu alkoholi, który nie wymaga pytania Mrs. Z., czy się napije.
Chorych pytają, nalewaj smile


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1099 03.14.2014 11:21:21

Zoomboy
Legendarny Mistrz Forum
Od: USA
Zarejestrowany: 07.09.2007
Posty: 13193

Re: Witam...

Madmax, życie mi uratowałeś smile
Zapomniałem o świecie zwanym "imieniny" sad
Ale od czego jest forum ze "starą gwardią" smile
Gdzieś tak kilka minut po trzeciej dowiedziałem się ze jestem w "dipdudu", zapomniałem o imieninach, transportacji nie mam, jako ze truck w naprawie. Po kwiaty i kartkę jechać nie mogę...
Szto diełat, stare pytanie zakołatało w głowinie...
Nic tylko kunszt kulinarny mi pozostał, szybko sprawdziłem zamrażarkę i ku swemu szczęściu znalazłem kupione wcześniej w Trader Joe's smile
Czy może być coś lepszego niż lobster tail podany na bed of rice z garlic butter, przez kochającego i pamiętającego o każdej rocznicy męża?

Mam nadzieje, ze Mrs. Z. wpadnie na chwile, żeby podziękować Wam wszystkim za życzenia.

Broiled Lobster Tails

Ingredients

2    whole lobster tails
1/2 cup butter, melted
1/2 teaspoon ground paprika
     salt to taste
    ground white pepper, to taste
1  lemon - cut into wedges, for garnish

Garlic Butter

Ingredients

1/2 cup butter
1/3 cup olive oil
2 -4 cloves garlic
1 teaspoon dried basil
1 teaspoon dried oregano

Steamed Rice

Ingredients

1 cup dried rice
1 tablespoon of oil
2 cups water

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/A95E243B_zpsf375ea15.jpg

Method

Broiled Lobster Tails

Preheat the broiler.
Place lobster tails on a baking sheet. With a sharp knife or kitchen shears, carefully cut top side of lobster shells lengthwise. Pull apart shells slightly, and season meat with equal amounts butter, paprika, salt, and white pepper.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/A95F0ADE_zps959b47bb.jpg

Broil lobster tails until lightly browned and lobster meat is opaque, about 5 to 10 minutes. Garnish with lemon wedges to serve.

Garlic Butter

In a small bowl melt butter in microwave.
Using a garlic press, or food processor, mince and pulp garlic.
You can use more or less garlic according to taste. (more is better smile)
Combine melted butter, basil, orgegano, and garlic.
Whisk in 1/3 cup olive oil.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/2F5CEC89_zps3dc3ec64.jpg[/url]

Steamed Rice

Remember that the measurement to making steamed rice is "one part rice, two parts liquid". So, if you use a cup of dried white rice you should use two cups of liquid. One cup of dried rice is plenty to serve two people. If you're serving more people than that you should increase the amount of rice and water accordingly.
Put a tablespoon of oil, more if you are making a large amount, into a saucepan. Make sure the pan is big enough to accommodate the amount of rice and liquid you are using.
Turn the burner on medium and heat the oil slightly, then add your rice to the pan. Stir it around to make sure all the rice is well coated with oil. At this point, the rice will have a translucent look to it.
Keep stirring the rice while it heats. After a minute or so it will turn from translucent to a hard white color.
Add your water and give it a slight stir to make sure all the rice is in the water.
Turn the heat down extra low when the rice comes to a boil. The dial should go as low as you can go on a gas burner and then put a lid on the rice.
Let it simmer, without removing the lid, for 15-20 minutes. Any longer than this and you're risking burning the bottom of the rice. Make sure you don't remove the lid! This point is very important because this is the "steaming" step.
Turn the burner off completely after 15 to 20 minutes. Leave the pan on the side with the lid on.
It can sit like this until you are ready to use it, but let it steam for at least 30 minutes.

Końcowy efekt przeszedł wszelkie oczekiwania.

http://i1117.photobucket.com/albums/k588/Zoomboymi/Gotowanie/DD167058_zps0fdc3966.jpg

Zostałem kimś w rodzaju "hero", bo kto w Ameryce pamięta o imieninach żony. wink


That’s all, folks
Przekażmy sobie znak pokoju.
Hasta la vista, Vaya con Dios
Я возвращусь, Ich werde zurück sein, Je reviendrai, Estarei de volta, Θα είμαι πίσω, I červnu se zpět, Leszek vissza, وحقوق عودة

Offline

#1100 03.14.2014 11:55:54

Look761
Niezaprzeczalna Legenda Forum
Zarejestrowany: 04.27.2008
Posty: 2856

Re: Witam...

Zoomboy
Tu się zgadzam kto w Ameryce pamięta o imieninach Żony miałem ten sam dylemat , dopiero z Polski przypomniano mnie o tym i co mnie pozostało oddałem się mej lubej smile


"Czy świat bardzo się zmieni , gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy , wkurwieni"
                                                                                                               
                                                                                                       Jonasz Kofta

Offline

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
wygląd forum i administracja techniczna Bartłomiej Kozielski
kontakt z właścicielem i administratorem strony forumdetroit@gmail.com